آموزش جاوا
آموزش برنامه نویسی جاوا
هر از بعضی وقتها در اخبار فناوری میخوانید که حفرههای امنیتی تازهی جاوا دردسرساز شده و ولوم متخصصین امنیتی را درآورده است! هرگز از پرسیدهاید که جاوا چیست، آیا جاوا ایمن است آیا دلیل ی بر استفاده از آن وجود دارد؟ در صورت غیرفع ال کردن آن، وبگردی خراب نمیشود؟ جاوا همان جاوا اسکریپت است؟ چنانچه شما هم سئوالهای مشابهی در سر دارید، این مقاله را با زومیت همراهی بکنید .
چنانچه کلمه کلیدی «جاوا» را در گـوگل جستجو بکنید ، دومین نتیجهی شما را به ویکیپدیا، دانشنامـه ی معروف ، راهنمای ی میکند که در آنجا چنین خواهید خواند: «جاوا (به انگلیسی: Java) زبان پروگرام نویسی شئگراست که جهت اولین بار توسط جیمز گوسلینگ در شرکت سان مایکروسیستم ز ایجاد شد در سال ۱۹۹۵ به عنوان بخشی از سکوی جاوا انتشار شد. زبان جاوا شبیه به ++C است ولی مد شیءگرایی آسانتری دارد از قابلیتهای سطح پایین کمتری پشتیبانی میکند. یکی از قابلیتهای اصلی جاوا این است که مدیریت حافظه را بطور اتوماتیک انجام میدهد. ضریب اطمینان عملکرد برنامـه های نوشتهشده به این زبان بالا است وابسته به سیسـتم علت خاصی نیست، به جمله دیگر میتوان آن را روی هر رایانه با هر نوع سیسـتم علت ی اجرا کرد. برنامـه های جاوا به صورت کدهای بیتی همگردانی (کامپایل) میشوند. که مانند کد اتومبیل هستند به مخصوص وابسته به سیـستم علت خاصی نیستند.»
اما جاوا به زبان آدم یزاد به چه مفهوم است؟ حقیقت آن است که جاوا با وجود مشکلات ی که دارد، تنها برای عدهای از کاربر ان حرفهای مناسب است. در ذیل شرح ساده، مختصر مفید ی درمورد ی ماهیت جاوا، کاربر دها، مشکلات چگونگی رهایی از آن آمده است.
جاوا چیست؟
جاوا یکی از زبانهای پروگرام نویسی برای توسعه کدنویسی نرمافزارهای رایانه ای است. چنانچه شما کاربر عادی رایانه هستید، ابه احتمال زیاد لاً زمانی که یکی از پروگرام هایتان نیازمند «محیط میزبان زبان اجرا» (یا Runtime) جاوا شده، با آن برای اولین بار آشنا شدهاید، به همین خاطر مجبور شدید بسته جاوا را دریافت کرده بر روی سیـستم علت نصب راهاندازی نمایید. از این محیط میزبان زبان اجرا که بگذریم، جاوا افزونهی مخصوصی جهت مرورگرهای اینترنتی است، که برای اجرای پروگرام هایی که با این زبان ویژه مرورگر نوشته شده، لازم است.
باید مد نظر داشته باشید که جاوا جاوا اسکریپت دو موضوع و مقولهی مفرق هستند . در واقع ، به جز نام، این دو هیچ شباهتی به یکدیگر ندارند! جاوا اسکریپت عموماً در اسناد HTML استفاده میشود (صفحات وب) و نمیتواند به صورت پروگرام مستقل در سیـستم علت اجرا شود. هر چند که نامگذاری و فرد دهایشان در صفحات وب میتواند تا حدودی فرد ان را گیج نماید ، ولی این دو از یکدیگر مجزا هستند . از این قدیم ، در حالی که بخش بزرگی از صفحات موجود در وب از جاوا اسکریپت بهره میبرند، تنها تعداد زیاد کمی از وب سایتها از جاوا یاری گرفتهاند. جاوا اسکریپ برای ایجاد صفحههای پویا و خیلی ی از قابلیتهای وب سایتهای مدرن مورد استفاده قرار میگیرد. جاوا اسکریپت بر روی رایانه کاربر اجرا میشود و در واقع یک زبان کلاینت بیس است.
با توجه به جدا بودن این دو، از این پس فقط به ارائه توضیح ات بیشتر پیرامون جاوا بسنده خواهیم کرد. همان جاوای که این روزها ناامن شده بسياري از کاربر ان و متخصصین امنیت وب را به حساس کرده است.
آیا جاوا ناامن است؟
جاوا دو بخش اصلی است: اول «محیط میزبان زبان اجرا» (Runtime) که بر روی رایانه ی شما اجرا میشود به سیستم علت مجوز میدهد برنامـه های نوشته شده به زبان پروگرام نویسی جاوا را به درستی اجرا نماید ؛ دوم، افزونهی مرورگر که برای اجرای صحیح پروگرام های تحت وب طراحی شده است. زمانی که در رسانهها از ناامنی جاوا میشنوید، منظور وجود حفرههای امنیتی در افزونهی ویژه جاوای مرورگر است. این در حالی است که پروگرام های جاوا معمولا ً ناامن نیستند این افزونهی مرورگر است که مساله آفرین میشود.
دیدنی است بدانید متخصصین لابراتوآرهای امنیتی کسپراسکای، افزونهی مرورگر جاوا را مسئول ۵۰ درصد از حملات اینترنتی سال قدیم معرفی کرده اند؛ و روزی نیست که متخصصان امنیتی، غیرفع ال کردن این قابلیت را در مرورگر کابران پیشنهاد کرده اند. این متخصصین معتقد هستند که افزونهی جاوا دارای حفرههای امنیتی متعددی است که به مجرمان اینترنتی مجوز ی سرقت کلمات گذشتن ، شماره کارتهای اعتباری، و دیگر اطلاعات شخصی فرد ان را میدهد. متاسفانه هر از گاهی، حفرههای امنیتی جدید تری نیز در این بستر یافت میشود.
می بایست جاوا را غیر فعال کنم؟
حقیقت آن است که در اکثرا ٌ موارد اصلاً نیازی به نصب افزونهی جاوا بر روی مرورگر رایانه ی خود ندارید. اما چنانچه آن را پیشتر نصب کرده اید و نظرتان با خواندن این متن عوض شده است، میتوانید با مراجعه به بخش تنظیمات مرورگر اینترنتیتان آن را به آسانی غیرفع ال نمایید. به همین خاطر در مرورگر کروم، دستور ذیل را در کادر نشانی وارد بکنید «chrome://plugins» و یا در مرورگر فایرفاکس به Tools > Add-Ons > Plugins بروید. سپس، با کلیک بر روی جمله Disable (غیرفع ال) آن را محو بکنید . تمام شد، خلاص!
هر چند افزونهی مرورگر جاوا موارد امنیتی ویِژگزینشه خود را دارد، «محیط میزبان زبان اجرا» (یا Runtime) هم در رایانه خالی از اشکال نیست. جهت نمونه این برنامـه مرتباً از شما میخواهد تا آن را بروزرسانی نمایید، یا اینکه محیط ی از محیط system tray (کنار ساعت ویندوز) را اشغال کرده یا در نصب نوار وسائل (Toolbar) ویژهای را بر روی رایانه شما نصب میکند!
به همین دلایل عموماً پیشنهاد میکنیم عطای جاوا را به لقایش ببخشید، و آن را از سیستم خود پاک کرده و از این تمام دردسر خواسته و ناخواسته رهایی یابید. تازه، هر زمان که احساس کردید ً به محیط جاوا نیاز دارید، میتوانید آن را مجدداً نصب بکنید ؛ تا آن وقت هم راحتتر هستید و هم ایمنتر! جهت پاک کردن جاوا از سیستم خود به کنترل پنل رفته و همانجا سر جاوا را ببرید! اما اگر نرم افزار ی بر روی رایانه دارید که با زبان جاو نوشته شده است بایستی بسته جاوا بر روی رایانه ان نصب باشد.